26 Eylül 2010 Pazar

Çocuk İçin Yaşamak Mı? Yeni Bir Aşka Yelken Açmak Mı?


"Kalp, severek büyüttüğünün yada aşık olduğunun arasında tercih yapman için diretebiliyor." diye yazdı saman kağıda tükenmiş kalemiyle. O aşık. Bu durumu kızının anlayışla karşılamayacağındansa emin.
Ud elinde yazdığı bu kağıdı nota nüshalarının arasına sıkıştırırken, kızı aynı odada duymak istemedikleri varmış gibi yüzü dışarıya dönük hicaz bir parça istedi içinden.
Her gördüğünde kapalı pencerinin dış yüzeyinde aşağıya doğru süzülen çift damla, ona iki göz yaşını andırırdı. Cama vuran kendi yansımasına bakarken gök gürlemesiyle devam eden yağmurdan ürktü. Kadın yaklaşınca kız, annesinin hemen arkasında durduğunu gördü yansımadan. Ve ona doğru döndü. Kadının yeşil gözlerinde az sonra kayacak yıldıuzın güçsüzlüğüne benzer yanıp sönen parıltı vardı şaşkınlıktan. Çünkü arkada vuran şimşek ışığıyla kızın gözünden akan kanları gördü.
- "Fa diyez"
- "Ha?"
- "Yanlış basıyorsun fa diyez" dedi camdan dışarı
seyrederken. Kendini koltukta buldu. Kadın elinde udu dalmışım diye geçirdi içinden, yere düşmüş nota nüshalarını kaldırır iken.
Cama vuran kendi yansımasında, tıpkı bir gözyaşı gibi gözlerinin altından süzülen yağmur damlalarına bakarken, gök gürlemesiyle devam eden yağmurdan ürktü. Kadın yaklaşınca kız, annesinin hemen arkasında olduğunu gördü yansımada. Ve ona doğru döndü.
- "Sana anlatmam gereken birşey var." dedi kadın ve laf kesilirse gerisi gelmez korkusuyla nefes almadan devam etti.
- "Seçim senin. Seninle gelip onun evine taşınmam veya aynı yerde yaşamam. Bunu düşünüyorsan unut. Şunu ise aklından çıkarma; ya beni silersin yada onu" dedi genç kız anlatılanların ardından.
Güm güm güm güm diye atan o zımbırtı dururken çekilen acı, beklentilerinin gerçekleşmeyeceğini anladığında çektiği ağrının yanında daha küçük, daha naif kalır. Ama evlat herşeyden önce gelir. Bunu kazısaydı yüreğine bile bile lades demez, huzurlar devrilmezdi.

10 yorum:

ayşegül dedi ki...

Bir anne için tercih baştan bellidir..Tecrübeyle sabittir :)

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Başka bir tercih olamayacağını düşünenlerdenim.

nihansu dedi ki...

Anne olmak öyle bir duygu ki, başka hiçbir duyguya yer yok anneliğin yanında. Dünyanın en zor mesleği, emekli olunamayan ve hatta hasta olma lüksü dahi bulunmayan. Böyle bir durumda aşk ve çocuk kıyaslaması öyle komik kalıyor ki; "Hah hah hah" diyebiliyorum sadece.

Antipatik Yazar dedi ki...

@AyŞeGüL KuŞ:
Anneler!
Kendilerinden önce evlatları için atar yürekleri.

Antipatik Yazar dedi ki...

@Dalgaları Aşmak:
Sende diğer anneler gibi doğru olanı düşünenlerdensin ;)

Antipatik Yazar dedi ki...

@Nihansu:
"Anne olmak öyle bir duygu ki, başka hiçbir duyguya yer yok anneliğin yanında. Dünyanın en zor mesleği, emekli olunamayan ve hatta hasta olma lüksü dahi bulunmayan." demişsin.
Ne güzel anlatmışsın!

gülsen VAROL dedi ki...

Ne hakim ne de savcıyım... Ve ne de fikirleri savunanları savunacak bir avukat!..
Ancak, bir nüans var!! dikkatlerden kaçan sevgili antipatik(olmadığını düşündüğüm) yazar!
"terk etmek" .. NEDİR?
Önemli olan bir kişi için terk etmek mi bir başkasını veya bir evladı; ya da tahammül fersa bir eziyet yangınından kurtuluşu seçiş mi??
İster bir aşkın doğuşuna esir olarak terk edip yanlız bıraksın doğurduğunu bir kadın (anne); isterse, tahammül mülklerini yıkması nedeniyle doğurtanı terk ederek yanlızlığa mahkum etsin..
Ahkam kesenleri, acı bir tebessümle okudum..
Annelik, sadece çocuğuna yapışıp kalmak ve her ne olursa olsun şartlar, kamçıları yemek ve tahammül etmek ve bozuk bir denge ile çocuğunu büyütmek demek değildir..
Annelik gerekirse çocuğunun geleceği için, kendi varlığının olup/olmamasının bilançosunu iyi yapabilmektir.
Tabiat sadece annelere ve hayvanlara armağan etmiş İÇGÜDÜ denen emsalsiz gücü..

Bu nedenle bir babanın ya da bir baba adayının bu konudaki nüansı anlayabileceğini sanmıyorum.
Eğer bahse konu ettiğim "çocuk" değilse!

üryan dedi ki...

kimse kimseyi böyle bir tercihe mecbur bırakacak kadar zalim olmamalı..

kimse..
ne evlat..
ne yâr..

zira karar ne olursa olsun, tercih edilen, bir YARIMa razı olmak durumundadır..

Antipatik Yazar dedi ki...

Hocam!
Kızmayın n'olur. Aslında aynı sözü söylüyoruz. Belki de bu bir terk ediş veya ediliş değil. Evlat destekleseydi annesini herşey tamamdı. Evlat durumu seçime sürükleyen.
Ama desteklemedi. Bu durumda ana evladından yana kullanmalı seçimini. Çünkü o kendi isteği ile gelmedi dünyaya.
Anne için seçim konusu bu olmasaydı! Annenin kararı önemli, mühim olurdu!

Antipatik Yazar dedi ki...

Haklısın Üryan! Buarada özledim seni